Biológiai Érés és TApasztalat a serdülőkori agyi és kognitív fejlődésben

GYIK

Kapok-e visszajelzést az intelligencia pontszámomról?

Mivel a pontszámokat nem egyének hanem csoport szintjén használjuk majd fel, ezért erről nem adunk egyéni visszajelzést. Viszont a teszt kitöltésével nagymértékben segítesz abban, hogy részletesebb képet kapjunk arról miként is alakulnak serdülőkorban a kognitív képességek és azáltal te is hozzájárulhatsz tudomány fejlődéséhez.

 

Hol kaphatok mégis információt az intelligenciámról?

Nevelési tanácsadókhoz, illetve pályaválasztási tanácsadókhoz lehet fordulni, ahol az intelligenciateszt ismételt kitöltése után részletesebb információt nyújtanak.

 

Fejleszthető-e az intelligencia?

Az intelligencia főként genetikusan meghatározott és kisebb részt a környezeti hatások által, de viszonylag stabil személyiségvonásunk. A táplálkozás mellett, a környezet ingergazdagsága, biztosíthat lehetőséget arra, hogy genetikai adottságaink mindinkább érvényesüljenek. Különböző agytréningekkel és gyakorlással minimálisan jobb eredményt érhetünk el, míg fáradtság és dekoncentráltság esetén némileg gyengébben teljesíthetünk ám ezek az esetek nem fognak jelentősebben eltérő képet adni az intelligenciánkról.

 

A vizsgálatok ideje alatt a szülő benn tartózkodhat a helyiségben?

Nem, a kamaszok egy képzett pszichológussal és/vagy asszisztenssel fogják a feladatokat elvégezni egy külön szobában. A tapasztalatok szerint egy külső szemlélő, főleg, ha az az egyik szülő, csak zavarja a serdülőket a feladatok megoldásában. A szülőknek/kísérőknek biztosítunk egy kényelmes várósarkot, ahol a vizsgálatok idején tartózkodhatnak.

 

Kaphatok egyéni visszajelzést gyermekem teljesítményéről?

A kísérletek során nyert egyéni eredményeket összesítve dolgozzuk fel és vonunk le belőlük következtetéseket a serdülőkori fejlődésre vonatkozólag, így egyéni visszajelzést csak nagyon indokolt esetben tudunk nyújtani.

 

Hol olvashatok majd a kutatás eredményeiről?

A vizsgálatok során nyert adatok elemzéséről és értelmezéséről több tudományos szaklapban is jelennek majd meg cikkek, de emellett arra is törekszünk, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse azokat.