Biológiai Érés és TApasztalat a serdülőkori agyi és kognitív fejlődésben

Az aktív EEG során azt vizsgáljuk, mi történik az agyi aktivitásban nagyon könnyű, a számítógépen megoldható feladatok végzése közben. Amikor az ember gondolkozik, az agyát alkotó idegsejtek elektromos ingerületeken keresztül kommunikálnak egymással. Az idegsejtek munkája révén keletkezett nagyon kis mennyiségű elektromosság egy töredéke mérhető az agyon kívül, a fejbőrön is. A fejbőr elektromos változásainak méréséhez elektroenkefalográfiás, rövidebb nevén EEG sapkát használunk, és ebből a mérésből következtetünk arra, hogy mi történik az agyban. Az EEG sapka kicsi szivacs tappancsokkal rendelkezik, amelyeket előzetesen langyos, enyhén sós (tengervízhez hasonló koncentrációjú) vízben megnedvesítünk. A vizes szivacs tappancsok jól tudják mérni a fejbőrön keletkezett, nagyon kicsi elektromos feszültséget.  A vizsgálat során semmilyen beavatkozás nem történik, a résztvevő egyszerűen a sapkát hordja és egy kényelmes karosszékben ül. Ilyen típusú agyi aktivitás vizsgálatokat még nagyon kicsi babákkal is gyakran végeznek a kutatók.

A következő képen jól látható, hogy amikor megjelenik egy kép a képernyőn már 100 milliszekundumon belül (ami a másodperc egy tized része) megváltozik az agyi aktivitás (a fenti vonal az alapvonaltól lefelé eltér olyan 100 körül (P1)). Tehát már 100 milliszekundumon belül mérhető, hogy  az agy reagál a képre.

 

Ezek a kiváltott potenciál mérések serdülőkorban is nagyon izgalmas eredményekhez vezethetnek. Az agy ugyanis számos változáson megy keresztül ebben a korban, amiről az agyi aktivitás mérésekből, mint a kiváltott potenciál változásokból sok mindent megtudhatunk.