Biológiai Érés és TApasztalat a serdülőkori agyi és kognitív fejlődésben


A születéstől egy adott időpontig eltelt időt az ember kronológiai (naptári) korának nevezzük. A kronológiai kor önmagában semmilyen információt nem hordoz a gyermek fejlettségének szintjéről. Mindenki megtapasztalta már, hogy néhány gyermek fejlettsége nem minden esetben felel meg annak a szintnek, amit a kronológiai életkor alapján “elvárnánk”. Elképzelhető, hogy a gyermek egy adott életkorban alacsonyabb vagy magasabb, súlyosabb vagy könnyebb annál, mint ami a korosztályára jellemző. Előfordulhat az is, hogy az alakja felnőttesebb, a mozgása, beszéde fiatalosabb, netán a viselkedése sokkal komolyabb, megfontoltabb a kortársaiénál. A „korához való viszonyítás” tehát számtalan téren tetten érhető. A gyermek biológiai, pszichés és szociális fejlődése során egyaránt megfigyelhetők ilyen eltérések, és az sem törvényszerű, hogy a különböző területeken a gyermek fejlődése párhuzamosan haladjon. A biológiai fejlődés folyamatának feltárása során alkalmazott számtalan mutató azt jelzi, hogy a kronológiai életkor és a biológiai fejlettség életkorban kifejezett mértéke nem mindig esik egybe. Az egyéni élet során a már gyermekkorban is meglévő különbségek különösen a serdülőkorban hangsúlyozódnak ki, ezért igen fontos lehet olyan mutatókat keresni és találni, amelyekkel becsülni lehet az adott egyén fejlettségi szintjét kortársaiéhoz képest. Erre nyújt lehetőséget a biológiai életkorok koncepciója.

Többféle biológiai életkort ismerünk. Ebben a vizsgálatban a biológiai fejlettség becslésére a csontkort alkalmazzuk. A csontéletkor a csontváz rendszer fejlettségi állapotáról ad információt, mely életkor meghatározásakor a csontképző központok meglétét, a csontok alakját, valamint az alkarcsontok közép-és végdarabjainak összecsontosodási mértékét vesszük figyelembe.

A csontkor megállapítása és a különböző referenciákhoz való hasonlítása során megállapítható, hogy egy gyermek csontfejlődése késik vagy siet a saját korosztályához képest, avagy megfelel annak.

A csontkor fejlettségi állapotát a Sunlight BoneAge típusú ultrahang alapú műszer segítségével végezzük, amelynek nincs káros hatása a szervezetre. A mérés során az ultrahanghullámok a balkar csuklótájékán mennek keresztül mivel, ezen a kis területen egyszerre több csont csontosodási folyamata vizsgálható.

Az alkart a képen látható módon a műszer kék területére helyezzük, a kéz az ezüst karon nyugszik tenyérrel lefelé. A vizsgálat során a gyermekek csuklója mozdulatlan. A műszer két oldalról szorosan az alkarcsontok disztális részéhez ultrahangos zselé segítségével kapcsolódik. Majd 5 egymást követő pár másodperces vizsgálattal határozza meg a vizsgált gyermek csontkorát.

A vizsgálat során azon túl, hogy megállapítjuk a gyermekek csontozatának fejlettségét lehetőségünk nyílik a várható felnőttkori testmagasság becslésére. Ehhez mindössze a gyermekek nemére, néhány testméretére, csontkorára, valamint a szülők testmagasságának ismeretére van szükség. A várható felnőttkori magasság becslésének fontos szerepe lehet még a gyermekek sportágának kiválasztásában.