Biológiai Érés és TApasztalat a serdülőkori agyi és kognitív fejlődésben

Az elektroenkefalográfia (EEG) lehetővé teszi, hogy valós idejű információt nyerjünk az agytevékenységről az idegsejtek elektromos aktivitásának mérése által. Az idegi jeleket a hajas fejbőrre helyezett elektródákkal mérjük. Laboratóriumunkban 128 csatornás, úgynevezett HD-EEG-t használunk, mely lehetővé teszi a jelek forrásának pontos térbeli lokalizálását is.

A vizsgálat során egy elektródasapkát helyezünk a résztvevők fejére, majd megkérjük őket, hogy helyezkedjenek el kényelmesen és lazítsanak. Először 5 percig nyitott szemmel, relaxálva rögzítjük az adatokat, majd újabb 5 percig, immár csukott szemmel.

A nyugalmi állapot vizsgálata segítségünkre lehet az agy funkcionális kapcsolatainak feltérképezésében. Ezáltal felmérhetjük az agy alapállapotú hálózatát (default mode network), vagyis feltérképezhetjük az agyterületek közötti összeköttetéseket, amik akkor figyelhetők meg, amikor a vizsgálati személy nem végez konkrét feladatot.

A rögzített adatokon agyterületekhez kötötten mérjük az agyi aktivitást a nevezetes frekvenciatartományokban (alfa, béta, gamma, stb.).  Vizsgáljuk továbbá az agytevékenység összehangoltságát (szinkronitás/konnektivitás) az egyes területek között, külön figyelmet fordítva az egymástól távolabbi területek közötti hosszútávú, illetve az egyes régiókon belüli rövidtávú kapcsolatokra. Nyugalmi állapotú EEG vizsgálataink segítségével felmérhetjük az érés és tapasztalat hatását az agyi hálózatok fejlődésére illetve következtetéseket vonhatunk le az agy strukturális átalakulására, áthuzalozódására vonatkozóan is, mely számos kognitív változás hátterében állhat.

A laboratóriumunkban végzett EEG vizsgálatoknak káros hatása nincs, a résztvevőt nem veszélyeztetik.