Biológiai Érés és TApasztalat a serdülőkori agyi és kognitív fejlődésben

Olvasnék a vizsgálatokról /

Finommotoros vizsgálat

A kéz precíz, úgynevezett finommozgásai különleges jelentőséggel bírnak az ember számára. Alapját képezik mindennapi tevékenységeinknek és segítik a kéz érzékelő funkcióját is.


Az ujj-összeérintéses feladatban arra keressük a választ, hogy különböző életkorú gyerekek és fiatal felnőttek milyen teljesítményt nyújtanak egy egyszerű finommozgásos feladatban. A feladat során a résztvevők a kéz ujjait megadott sorrendben érintik a hüvelykujjhoz, a lehető legpontosabban és leggyorsabban, először a bal majd a jobb kézzel. Az ujjak összeérintését a kézre húzott adatkesztyű érzékeli, amelyet egy laptop számítógéphez csatlakoztatunk.
A gyakorlás kb. 30-45 percet vesz igénybe pihenők közbeiktatásával.

 

Kérdések és válaszok

Mi az, ami a kézmozgásokkal kapcsolatban számotokra fontos, érdekes?
Az életkorral és a tapasztalattal (pl. hangszeres játék vagy a telefon nyomkodása) változhat a mozgások sebessége és pontossága, és tulajdonképpen mindkettő egyformán fontos. A feladatok során mi is ezekre koncentrálunk.

Megtudhatom-e, hogy melyik kezem ügyesebb?
A feladatot mindkét kézzel elvégezzük, így van mód a két oldal összehasonlítására például a maximális motoros sebességet illetően. Az eredmények ugyanakkor nem feltétlenül mutatják meg, hogy más jellegű feladatban melyik kezed teljesítene jobban.

Nyitott vagy csukott szemmel végezzük a feladatot?
A feladattal való megismerkedéskor még nyitva van a gyakorlók szeme, de ha már jól megy a mozgássor, akkor a csukott szem mellett végzett feladatokat mérjük majd a számítógép segítségével.